«هر کاری که به عهده میگیری، با احتیاط عمل کن و نتایج آن را در نظر داشته باش» -آنون
هر چقدر که یک برنامه زمانی در آغاز راحت به نظر برسد، نمیتوانی از فشار کاری در برخی زمانها جلوگیری کنی. اگر مجبور باشی بین «درست انجام بده» و «سریع انجام بده» یکی را انتخاب کنی، معمولا با درک این مسأله که بعدا برمیگردی و درستش میکنی، انتخاب «سریع انجام بده» خوشایندتر است. وقتی به خودت یا تیمت یا مشتریات این قول را میدهی واقعا منظورت این است که آن را انجام میدهی. اما تقریبا همیشه دوره بعدی مشکلات خودش را به همراه دارد و تمام توجه تو بر روی آنها متمرکز میشود. این به تعویق انداختن کارها معروف است به «بدهی فنی» و قطعا دوست تو نیست. «مارتین فاولر» در ردهبندی بدهیهای فنی این مسأله را به طور خاص «بدهی فنی تعمدی» مینامد و نباید آن را با «بدهی فنی غفلت شده» اشتباه گرفت.
بدهی فنی مثل وام است: در کوتاه مدت از منافع آن استفاده میکنی اما تاز مانی که کاملا تصفیه نکردی مجبوری سود و بهره پرداخت کنی. میانبر در کد، اضافه کردن ویژگی جدید یا بازنگری در کد را سختتر میکند. آنها محل پرورش کاستیها و از بین برنده تستها هستند. هر چه مدت زمان بازپرداخت بیشتر باشد اوضاع بدتر میشود. ممکن است زمانی که میخواهی مسأله را حل کنی ممکن پشتهای از تصمیمهای نه خیلی درست طراحی بر روی مسأله اصلی آوار شده باشد و تصحیح و بازنگری در کد را بسیار سختتر کرده باشد. در حقیقت فقط وقتی که اوضاع آن قدر بد شده باشد که «مجبور» باشی مشکل را حل کنی به سراغش میروی و در آن موقع بسیار سخت است که بتوانی زمانی را به آن اختصاص بدهی یا ریسک آن را بپذیری.
مواقعی هست که «باید» بدهی فنی را بپذیری تا به یک ضرب الجل برسی یا بخش کوچکی از یک ویژگی را پیادهسازی کنی سعی کن هیچوقت در چنین وضعی نیافتی ولی اگر اوضاع جوری است که واقعا باید این کار را بکنی، این کار را بکن اما (و این اما یک امای خیلی بزرگ است) باید حواست به بدهی فنی باشد و به سرعت آن را پرداخت کنی قبل از این که به سرعت همه چیز در سراشیبی سقوط کند. به محض این که چنین تصمیمی گرفتی، آن را بر روی برگه وظایفت بنویس یا آن را در سیستم ثبت کن تا مطمئن شوی که فراموشش نخواهی کرد.
اگر پرداخت بدهی را موکول کنی به دور بعدی، هزینه حداقل خواهد بود. رها کردن بدهی و نپرداختن آن باعث میشود بهره بالاتری پرداخت کنی. حواست به این بهره باشد و هزینه پرداختی را در نظر داشته باش. با این کار بر روی اثری که این بدهی فنی بر روی کسب و کار و پروژه میگذارد تأکید میکنی و اولویتبندی بازپرداختها ممکن میشود. این که چطور بهره را محاسبه و آن را ثبت میکنی وابسته به پروژه است اما همیشه «باید» آن را در نظر داشته باشی.
در اولین زمان ممکن بدهی را تصفیه کن. انجام ندادن این کار بیاحتیاطی بزرگی است.
Seb Rose
این کتاب رو از کجا میشه تهیه کرد؟
دقیقا یادم نیست از کجا گرفتم کتاب رو ولی اگه pdf کتاب رو خواستید یه ایمیل بزنید به من: info در اسمارت لب