آموزش جاوا، فصل دوم: نصب جاوا

۱- مقدمه: به طور خیلی مختصر، برای نوشتن برنامه‌های جاوا نیاز به ماشین مجازی جاوا و یک محیط برنامه نویسی یکپارچه (IDE) دارید. حق انتخاب هم در این موارد با شما است. می‌توانید از میان انواع ماشین‌های مجازی جاوا آن را که برای شما مناسب‌تر است انتخاب کنید و برنامه‌های خود در یک ویرایشگر متن مثل نت‌پد (Notepad) بنویسید یا این که از ابزارهای پیشرفته‌تر استفاده کنید.

ما در این کتاب از ماشین مجازی جاوا که توسط شرکت سان ارائه شده است و به نام JDK یا Java Development Kit مشهور است استفاده می‌کنیم. محیط‌های IDE فراوانی برای برنامه نویسی جاوا وجود دارد که معروف‌ترین آن‌ها اکلیپس (Eclipse)، نت‌بینز (NetBeans) و آیدیا (IntelliJ Idea) هستند. دو تای اول رایگان و سومی نیز دوره آزمایشی سی روزه دارد. ما در این مطالب از اکلیپس استفاده خواهیم کرد.

(توضیح: شرکت اوراکل چندی پیش شرکت سان را خرید. بنابراین هر جا در این مطالب به شرکت سان اشاره می کنیم، به جای آن اوراکل بگذارید!)

۲- بارگذاری و نصب ماشین مجازی جاوا: برای دانلود ماشین مجازی جاوا باید به سایت اینترنتی شرکت سان مراجعه و از آنجا آخرین نسخه JDK را دریافت کنید. کلیه نسخه‌های JDK رایگان است ولی همانطور که پیش از این اشاره شد، شرکت سان در حال حاضر اجازه دریافت این برنامه را از داخل ایران به افراد نمی‌دهد. به هر حال در صورتی که آخرین نسخه جاوا را از جایی به دست آورده‌اید، برای نصب آن مراحل زیر را دنبال کنید:

۱- پس از اجرای برنامه نصب جاوا، ابتدا پنجره‌ای ظاهر می‌شود که باید چند ثانیه آن را تحمل کنید تا مراحل نصب آغاز شود. در اولین مرحله پنجره‌ای مشابه زیر می‌بینید که قرارداد استفاده از برنامه JDK است. اگر وقت اضافه دارید آن را مطالعه کرده و در صورتی که با آن موافقید، دکمه پذیرش (Accept) را بفشارید:

 

ch02_001

۲- پس از موافقت با قرارداد برنامه JDK و تأیید آن، از شما درباره جزئیات نرم‌افزار و محل نصب آن می‌پرسد. درباره جزئیات، همان مقادیر پیش‌فرض را بپذیرید. من خودم به طور سنتی و از روی عادت جاوا را در مسیری نصب می‌کنم که نویسه سفید (همان خط فاصله یا Space) نداشته باشد، مثل D:\java یا چیزی مثل آن:

ch02_002

 

۳- پس از فشردن دکمه بعد (Next) نصب برنامه JDK شروع می‌شود و ممکن است به تناسب وضعیت سرعت و حافظه رایانه شما چند دقیقه‌ای هم طول بکشد:

ch02_003

 

۴- پس از این مرحله و تکمیل نصب برنامه JDK، نصب برنامه JRE آغاز می‌شود. JRE شامل برنامه‌هایی است که برای اجرای جاوا در روی رایانه نیاز است:

ch02_004

 

۵- پس از تأیید جزئیات نصب جاوا و فشردن دکمه بعد، نصب JRE نیز آغاز می‌شود:

ch02_005

 

۶- پس از نصب JRE برنامه نصب جاوا تکمیل می‌شود:

ch02_006

 

پس از نصب موفق برنامه‌های JDK و JRE، نوبت به آزمودن نصب آن‌ها و درستی نصب آن‌ها است:

ch02_012

 

پس از اجرای cmd، با اجرای دو دستور java -version و javac -version متوجه می‌شوید که آیا جاوا به درستی نصب شده است یا نه؟ اگر پس از اجرای دو دستور فوق نتایجی مثل شکل زیر دیدید یعنی این که همه چیز درست است و مشکلی وجود ندارد:

ch02_013

 

اگر دستورهای javac و java به درستی کار نکردند. مراحل زیر را دنبال کنید:

ch02_007

 

از پنجره‌ه‌ای که باز می‌شود، نشانه (Tab) پیشرفته (Advanced) را باز کنید و بر روی دکمه متغیرهای محیطی (Environment Variables) بفشارید:

ch02_008

 

به پنجره‌ای که باز می‌شود، به دقت بنگرید، قرار است در این پنچره دو کار مهم انجام دهیم:

ch02_009

 

ابتدا در قسمت متغیرهای سیستمی (System Variables)، دکمه جدید (New) را بفشارید و همانند شکل زیر متغیر JAVA_HOME را تعریف نموده و مقدار آن را برابر مسیر نصب جاوا قرار دهید (سایر برنامه‌ها برای استفاده از امکانات جاوا باید بدانند جاوا کجا است):

ch02_010

 

پس از تنظیم متغیر سیستمی JAVA_HOME نیاز به ایجاد تغییراتی داریم تا محیط دستوری ویندوز (Command) یا (cmd)  بتواند از طریق آن برنامه‌ها و امکانات و دستورات جاوا را بشناسد. برای این کار همانند شکل زیر متغیر سیستمی path را اصلاح (Edit) کنید و عبارت %JAVA_HOME%\bin; را به انتهای آن بیافزایید:

ch02_011

 

ادامه دارد …

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *